Waarom voel je je vast in je carrière? Dit zijn enkele mogelijke oorzaken.

Veel mensen bereiken op een bepaald moment in hun carrière een punt waarop ze het gevoel hebben vast te zitten. Gevolg: frustratie, twijfel en zelfs angst over de toekomst. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze gevoelens veroorzaakt, zodat je gerichte stappen kun nemen om uit deze situatie te komen.

5 mogelijke oorzaken

Ik deel hier alvast graag enkele oorzaken. In één van mijn volgende blogs ga ik nog meer delen over signalen en mogelijke oorzaken.

  1. Een mismatch tussen je vaardigheden en de eisen van je huidige functie.

    Misschien heb je vaardigheden die niet volledig worden benut, of je bent in een rol terechtgekomen die niet past bij je sterke punten. Dit gebrek aan uitdaging of het gevoel dat je niet op de juiste plek zit, kan leiden tot verveling en een gevoel dat je vastzit.

  2. Gebrek aan autonomie.

    Een andere oorzaak kan zijn dat je te weinig tot geen autonomie hebt in je werk. Als je voortdurend micromanaged wordt of niet de vrijheid hebt om beslissingen te nemen en je werk zelf vorm te geven, kan dit je motivatie en je creativiteit ernstig beperken. Dit gebrek aan controle kan je gevoel van voldoening verminderen en bijdragen aan dat gevoel van vastzitten in je carrière.

  3. Organisatorische beperkingen.

    Soms ligt de oorzaak buiten je controle, namelijk bij de organisatie of bedrijf zelf. Bijvoorbeeld: een gebrek aan doorgroeimogelijkheden, structuren die innovatie afremmen, tot een bedrijfscultuur die niet bevorderlijk is voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Als de organisatie of het bedrijf geen ruimte biedt voor jouw ontwikkeling, kan het voelen alsof je tegen een muur aanloopt.

  4. Persoonlijke onzekerheden.

    Misschien ben je wel bang om risico’s te nemen, zoals het zoeken naar een nieuwe job of het aanvragen van een promotie. Dit kan ervoor zorgen dat je blijft waar je bent, zelfs als je weet dat het niet de beste plek voor je is.

  5. Verandering in persoonlijke prioriteiten.

    Naarmate je leven vordert, kunnen je persoonlijke prioriteiten veranderen! Wat je vroeger belangrijk vond in een carrière, zoals financiële stabiliteit of status, kan dat plaatsmaken voor andere waarden, zoals werk-privébalans of zinvol werk. Als je carrière niet meer in lijn ligt met deze nieuwe prioriteiten, kan dit een belangrijke oorzaak zijn van het voel van vast te zitten.

Wat kan je doen?

Het identificeren van deze oorzaken is de eerste stap om weer controle te krijgen over je carrière. Als je merkt dat je vastzit, aarzel dan niet om in actie te komen. Denk eens na welke mogelijke oorzaken er bij jou zijn die maken dat je vastzit in je carrière.

Wil je meer weten?

Abonneer je hier onderaan op mijn nieuwsbrief voor meer inzichten en praktische tips om je carrière te boosten. En boek zeker ook je gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten, om te zien of persoonlijke begeleiding iets voor je is. Je kan boeken op de contactpagina van deze website.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *